Typ: Öppna seminarier
Ratio - Näringslivets forskningsinstitut, Sveavägen, Stockholm, Sverige
Kl. 17:30 – 19:00

Vilka är framtidens jobb – och vilka är dåtidens?

Vi har varit här förut – och vi har aldrig sett något liknande. Häst och vagn ersattes av bilar, och kuskar, mockare, smeder och hästuppfödare blev av med sina jobb. Jobb har alltid försvunnit, men förändringarna skedde långsamt. Dagens snabbare förändringarna påverkar inte bara några enstaka yrkesgrupper utan hela samhället.

Vad behöver göras för att fler ska bli vinnare också på framtidens arbetsmarknad? Vem behöver göra vad?

Välkommen till webbinariet och lanseringen av Jonas Grafströms, fil dr, populärvetenskapliga bok Moderna tider 4.0 – Från kugge i maskineriet till vinnare bland algoritmer (Volante förlag)! Den 28 april lanseras boken med bubbel och med en diskussion om vinnare och förlorare på framtidens arbetsmarknad.

Utöver Grafström kommer även Sara Övreby, samhällspolitisk chef Google, Lina Stenberg, ledarskribent Arbetet, och Patrik Kronqvist, ledarskribent Expressen, att bidra med tankar och idéer kring vad som behöver göras för att skapa fler vinnare i moderna tider.

Boken kommer att finnas att köpa till lanseringspris.

Datum: Tisdagen den 28 april
Tid: 17.30-19.30
Plats: Via länk

Webbinariet kommer sändas live den 28 april. Det går även att se i efterhand.

Anmäl dig här.

Genom att registrera dig får du påminnelse och länk till webbinariet innan start. Du får också information om eventuella ändringar och uppdateringar.

Har du frågor om webbinariet, kontakta Henrik Ulfvarson på henrik.ulfvarson@ratio.se


 

Vad kan Skalman, Karl Marx och South Park lära oss…

…om vad som händer på arbetsmarknaden och i samhället när teknisk utveckling förändrar förutsättningarna? Vad blir konsekvenserna när robotar städar, fixar pizzadegen och sköter den finansiella marknaden och artificiell intelligens tänker snabbare och kör bil bättre än vi?

Det är dessa frågor Jonas Grafström tar sig an i den populärvetenskapliga boken Moderna tider 4.0. I filmen Moderna tider står Chaplins lille luffare vid löpande bandet och drar åt muttrar i vansinnestakt. När en ny maskin ökar bandets fart ytterligare tappar luffaren fattningen och löper amok i fabriken. Om förändringens vindar blåste på 1920-talet så blåser de ännu, hundra år senare. Men vindbyarna är kraftigare än i någon storm vi hittills sett.

Alla vanliga tider liknar varandra, men den ovanliga tiden är annorlunda på sitt eget sätt. Jonas Grafström menar att vi är inne i en ovanlig tid. I dag går utvecklingen tio gånger snabbare, skalan är 300 gånger större, vilket grovt räknat ger 3 000 gånger större effekt.

Boken vänder sig till dig som är nyfiken på vad det är som händer just nu. Kanske är du ung, på väg ut på arbetsmarknaden, och vill välja rätt spår samt förstå varför morgondagens ”bank” inte har några likheter med dagens och gårdagens. Boken vänder sig också till dig som är mitt i karriären eller har lämnat den bakom dig men vill få lite perspektiv på vad som sker – eller åtminstone inte råka uppmuntra barn eller barnbarn att utbilda sig till ett yrke som inte finns om fem år.

Fil. dr Jonas Grafström är forskare inom nationalekonomi på Ratio och Luleå tekniska universitet samt visiting fellow på Oxford Institute for Energy Studies. Hans forskning sker i brytpunkten mellan miljöekonomi och miljöteknik och han har även studerat hur digitalisering och teknikskiften påverkar arbetsmarknaden. Våren 2020 debuterar Grafström med boken Moderna tider 4.0. Läs mer om boken här.