Ratio i Almedalen 2019

Statskonst handlar om att utveckla ett land väl, med växande företag, fler jobb, ökande välstånd och en hållbar miljö. Vad är politikens roll? Hur påverkar digitalisering, migration, och globalisering? Vilka reformer behövs? Vad klarar parter, marknader och civilsamhälle bättre? Vilka lagar och regler behöver ändras? Vad innebär det om politiken inte är i takt med utvecklingen?

Ratios forskare är måna om att sprida och tillgängliggöra sina forskningsresultat och diskuterar gärna implikationerna av sin forskning i olika sammanhang. Därför besöker vi också Almedalsveckan varje år och deltar i paneler om alltifrån integration och kompetensförsörjning till innovationspolitik, miljöteknik och anställningsskydd.

”Statskonst för en ny tid” var Ratios övergripande tema under 2019 års Almedalsvecka. Våra forskare presenterade nya forskningsresultat – företagare, parter och politiker debatterade.

Läs mer om Ratios Almedalsevenemang nedan och om de forskare som besökte Visby här.

 

 

 

Seminarium: En flexibel arbetsmarknad – hur kan svenska modellen ge vingarnas trygghet för individ och företag?

1 juli, kl 12.00-13.30

Hur kan den svenska modellen värna trygghet i förändring? Tillsammans med goda villkor och flexibilitet var detta länge utmärkande drag för modellen. Hur ser det ut i dag då arbetsmarknaden utmanas av digitalisering och migration? Klarar parter och politik av att säkra vingarnas trygghet? Läs mer här och se seminariet i efterhand här.

Seminarium: Unga forskare om framtiden

1 juli, kl 16.00-17.00

Hur ser unga forskare på framtiden? Vilka utmaningar finns? Har politiska ungdoms- och studentförbund lösningarna? Läs mer här och se seminariet i efterhand här.


Du kan även se och lyssna på Ratios forskare här:

Måndagen den 1 juli
Jonas Grafström deltar i seminariet Sweden could lead the fight against climate change – so why won’t we? klockan 13.45-14.30

Tisdagen den 2 juli
Nils Karlson diskuterar Flexibilitet och trygghet på framtidens arbetsmarknad klockan 09.00-10.00.

Jacob Lundberg deltar i seminariet Varför ska vi spara och vad ska vi i så fall spara i? klockan 14.45-15.30. Se seminariet här.

Onsdagen den 3 juli
Patrick Joyce presenterar rapporten ”Arbetskraftsinvandring – vägar framåt” på seminariet Migration – nyckeln till framgång? klockan 09.00-09.45. Se seminariet här.

Torsdagen den 4 juli
Karl Wennberg deltar i Centerpartiets ekonomiska seminarium klockan 10.00-11.20.

Jonas Grafström diskuterar frågan om lokala sparbanker och urbanisering klockan 11.30-12.15. Se seminariet här.

Karl Wennberg deltar i seminariet Generationsskifte – Kan småföretag växla ägande och överleva?
klockan 14.00-14.45. Se seminariet här.