Sök

Den finska kollektivavtalsmodellen i stöpsleven

SeminariumÖppna seminarier

Hösten 2020 beslutade arbetsgivarna inom finska skogsindustrin att lämna de branschvisa kollektivavtalen. Snart följde även delar av teknikindustrin efter. Den nya ambitionen är lokala avtal som sluts på företagsnivå.

Besluten anses kunna förändra den finska arbetsmarknadsmodellen i grunden.

Hur blev det så här och vad kan det betyda framgent? Det är några av de frågor som Nils Karlson, professor i statsvetenskap, och Martin Björklund, statsvetare och forskningsassistent, har undersökt i rapporten ”Den finska kollektivavtalsmodellen i stöpsleven” i vilken de bland annat intervjuar finska industri- och partsföreträdare.

Torsdagen den 30 september presenterar de sina resultat på ett öppet webbinarium. Då lyfts även frågan om hur svenska parter ser på den finska utvecklingen.

Medverkar gör bland andra Antti Kauhanen, professor i nationalekonomi, finska ETLA (Näringslivets forskningsinstitut), Camilla Frankelius, förhandlingschef Sveriges Ingenjörer, och Stefan Koskinen, förbundsdirektör Almega Tjänsteföretagen.


Datum: Torsdagen den 30 september
Tid: 12.00-13.00
Plats: Digitalt över Zoom

Anmäl dig via följande länk.

Var god observera att anmälan krävs för deltagande. I anslutning till seminariet kommer du som är anmäld att få en länk för att logga in.

Kommande evenemang

Ratio är ett fristående forskningsinstitut som forskar om hur företagandets villkor kan utvecklas och förbättras.

Sveavägen 59 4trp

Box 3203

103 64 Stockholm

Bankgiro: 512-6578