Sök

Lansering: Moderna tider 4.0 Från kugge i maskineriet till vinnare bland algoritmerna

SeminariumÖppna seminarier

Vilka är framtidens jobb – och vilka är dåtidens?

Vi har varit här förut – och vi har aldrig sett något liknande. Häst och vagn ersattes av bilar varpå kuskar, smeder och hästuppfödare blev av med sina jobb. Jobb har alltid försvunnit, men förändringarna skedde långsamt. Den moderna tidens snabbare förändringar påverkar inte bara några enstaka yrkesgrupper utan hela samhällen. Historien visar att oavsett om det är teknologisk utveckling eller oförutsedda globala händelser som orsakar branschförändringar är en sak klar: förändringen kommer nu att ske snabbt.

Vad behöver göras för att fler ska bli vinnare också på framtidens arbetsmarknad? Vem behöver göra vad?

Välkommen till webbinariet och lanseringen av Jonas Grafströms, fil dr, populärvetenskapliga bok Moderna tider 4.0 – Från kugge i maskineriet till vinnare bland algoritmerna (Volante förlag)! Den 28 april lanseras boken med en diskussion om vinnare och förlorare på framtidens arbetsmarknad.

Utöver Grafström kommer även Sara Övreby, samhällspolitisk chef Google, Lina Stenberg, ledarskribent Arbetet, och Patrik Kronqvist, ledarskribent Expressen, att bidra med tankar och idéer kring vad som behöver göras för att skapa fler vinnare i moderna tider.

Boken kan du få tag på här!

Se seminariet i efterhand här.


Datum: Tisdagen den 28 april
Tid: 15.00-15.45
Plats: Ratios Youtube-kanal Webbinariet kommer sändas live den 28 april på Ratios Youtube-kanal. Det går även att se i efterhand. Anmäl dig här.
Genom att registrera dig får du påminnelse och länk till webbinariet innan start. Du får också information om eventuella ändringar och uppdateringar.
Har du frågor om webbinariet, kontakta Henrik Ulfvarson på henrik.ulfvarson@ratio.se.

Tiden var ovanlig redan före Corona

I den klassiska filmen Moderna tider står Chaplins lille luffare vid löpande bandet och drar åt muttrar i vansinnestakt. När en ny maskin ökar bandets fart ytterligare tappar luffaren fattningen och löper amok i fabriken. Om förändringens vindar blåste på 1920-talet så blåser de ännu, hundra år senare. Men vindbyarna är nu kraftigare än i någon storm vi hittills sett.

Alla vanliga tider liknar varandra, men den ovanliga tiden är annorlunda på sitt eget sätt. Jonas Grafström menar att vi redan före Coronakrisen befann oss i en ovanlig tid. I dag går utvecklingen tio gånger snabbare, skalan är 300 gånger större, vilket grovt räknat ger 3 000 gånger större effekt.

Boken vänder sig till dig som är nyfiken på vad det är som händer på arbetsmarknaden framåt. Den är skriven för dig som ska välja yrkesinriktning och behöver förstå varför till exempel morgondagens ”bank” inte har några likheter med dagens eller gårdagens. Boken vänder sig också till dig som mitt i karriären står inför att göra ett nytt yrkesval och vill få fler perspektiv på det som händer just nu.

Fil. dr Jonas Grafström är forskare inom nationalekonomi vid Ratio, Luleå tekniska universitet samt visiting fellow på Oxford Institute for Energy Studies. Hans forskning, som rör ekonomi, miljö och framtidens arbetsmarknad, citeras flitigt på ledarsidor runtom i landet. Våren 2020 debuterar Grafström som författare med boken Moderna tider 4.0.

Kommande evenemang

Ratio är ett fristående forskningsinstitut som forskar om hur företagandets villkor kan utvecklas och förbättras.

Sveavägen 59 4trp

Box 3203

103 64 Stockholm

Bankgiro: 512-6578