Sök

Vart är socialdemokratin på väg?

SeminariumÖppna seminarier

Det diskuterar vi på ett seminarium med författarna till boken ”Från jämlikhet till effektivitet”. Peter Santesson, opinionschef på Demoskop, kommenterar.

I början av 1980-talet gjorde svensk socialdemokrati ett vägval som inte bara kom att påverka arbetarrörelsen utan också Sverige.

Vägvalet – och vad som hände under denna viktiga period – skildras ingående i den nya boken Från jämlikhet till effektivitet, författad av Henrik Malm Lindberg, fil dr, och Stig-Björn Ljunggren, fil dr.

Efter det chockerande valnederlaget 1979 utlöstes en förändringsprocess inom socialdemokratin. Under 1980-talet lades politiken om i mer marknadsorienterad riktning – och detta av samma parti som stått bakom mycket av det som omstöptes.

I boken diskuteras de politikbyten som skedde utifrån ett perspektiv om politiskt lärande. Politik är inte bara en fråga om maktkamp – beslutsfattarna lär sig av ny kunskap och tidigare gjorda erfarenheter.

Dagens politiska läge bjuder på nya utmaningar, parlamentariskt men också idémässigt. Boken ger också viktiga pusselbitar för att förstå svensk socialdemokrati av idag och vad vi kan förvänta oss om partiets vidare utveckling.

Vart är socialdemokratin på väg? Det diskuterar vi på ett bokseminarium den 9 oktober tillsammans med författarna. Peter Santesson, fil dr och opinionschef på Demoskop, kommenterar.

När: 9 oktober, kl 17.30-19 – lättare förtäring serveras från 17
Var: Ratio, Sveavägen 59, Stockholm
Hur:Anmälan sker här

Kommande evenemang

Ratio är ett fristående forskningsinstitut som forskar om hur företagandets villkor kan utvecklas och förbättras.

Sveavägen 59 4trp

Box 3203

103 64 Stockholm

Bankgiro: 512-6578