Typ: Bok

Burenstam Linder, Staffan (2008). Den rastlösa välfärdsmänniskan Tidsbrist i överflöd – en ekonomisk studie. Stockholm. Ratio Förlag.

Ratio Förlag presenterar en nyutgåva Staffan Burenstam Linders klassiker Den rastlösa välfärdsmänniskan. Tidsbrist i överflöd – en ekonomisk studie som utkom första gången 1969. Boken, som snabbt blev en internationell bestseller och översattes till elva språk, är en modern klassiker med dagsaktuell relevans.

Ju rikare vi blir, desto mer stressade och rastlösa tycks vi bli. Tidsbrist är ett av nutidens största gissel. Trots att det rimligen borde vara tvärtom. Borde inte det ökade välståndet leda till att vi får ökad tid till avkoppling, lek, umgänge och rekreation? Denna paradox är utgångspunkten för Staffan Burenstam Linders briljanta analys.

Staffan Burenstam Linder (1931-2000) var professor i nationalekonomi och rektor vid Handelshögskolan i Stockholm. Han var även riksdagsledamot, förste vice ordförande för Moderaterna, handelsminister i 1970-talets borgerliga regeringar samt ledamot av Europaparlamentet. Dessutom var han ordförande i riksbanksfullmäktige.

Gary S. Becker, professor vid University of Chicago, mottagare av Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne samt god vän till Staffan Burenstam Linder, har skrivit en ny introduktion till denna utgåva. Docent Nils Karlson, VD Ratio, har skrivit ett förord.