Reformpolitikens strategier
Abstract
De senaste decennierna har Sverige präglats av jämförelsevis många politiska reformer. Hur har de kunnat genomföras i praktiken? Och hur ser dagens forskare på förändringsarbetets strategier? Peter Santesson, fil.dr i statsvetenskap, lotsar oss i denna bok genom processerna bakom flera centrala beslut som har förändrat vårt land.
Ingen är emot reformer tills man faktiskt står inför en. Stora politiska reformbeslut är utmanande och komplicerade. Men varför är de så svåra? Och hur kan man göra för att lyckas? I Reformpolitikens strategier diskuterar statsvetaren Peter Santesson det politiska förändringsarbetets hårda villkor och presenterar den internationella forskningen om när reformförsök når framgång. Finns det egentligen några avgörande faktorer? De senaste decennierna har Sverige präglats av jämförelsevis många politiska reformer. Hur har det blivit möjligt i praktiken? Här får man följa processerna bakom flera centrala beslut som har förändrat landet. Samtidigt diskuteras besluten ur en maktstrategisk synvinkel. Härskarkonstens verktygslåda inventeras, och de nödvändiga redskapen är eviga: förhandling, övertalning och tvång.
Santesson, P. (2012). Reformpolitikens strategier. Stockholm: Atlantis förlag.

“De politiker som skall anförtros dessa spännande men svåra uppgifter anbefalles Peter Santessons informativa och instruktiva bok till läsning.”
– Lars Tobisson, Svensk Tidskrift