“Att vara entreprenör är att vara manisk optimist”

Nyheter
Charlotte Bohman, Entreprenörskap, Företagandets villkor, Fredrika Gullfot, Jan Jörnmark, Jan Stenbeck, Jens Spendrup, Pelle Törnberg, Susanne Timsjö, Teknik slår politik

– Att vara entreprenör är att drivas av en manisk optimism, en urkraft. Då måste verkligheten anpassa sig till dig, inte du till verkligheten. Det säger Pelle Törnberg, tidigare VD och koncernchef för Metro International och långvarig medarbetare till Jan Stenbeck inom Kinnevik. Pelle Törnberg medverkar i Teknik slår politik, den 4 oktober.

– Att vara entreprenör är att drivas av en manisk optimism, en urkraft. Då måste verkligheten anpassa sig till dig, inte du till verkligheten. Det säger Pelle Törnberg, tidigare VD och koncernchef för Metro International och långvarig medarbetare till Jan Stenbeck inom Kinnevik.

– Därför tror jag inte på entreprenörskolor. Det är svårt att skapa situationer och miljöer som lockar fram entreprenörskap. Många experiment, tur och uthållighet är mycket viktigare, säger han och hänvisar till det som gjorde Jan Stenbeck framgångsrik.

– Jan Stenbeck hade plånboken och arvet som gjorde honom uthållig – och tur.

Mogen teknik, avregleringarna och tröttheten på monopolen sammanföll på ett gynnsamt sätt. Men Pelle Törnberg säger att vi ändå aldrig får sluta att försöka göra Sverige mer företagarvänligt.

– Ju krångligare man gör det för entreprenörer – med regler och pålagor – desto lättare blir det paradoxalt nog, eftersom konkurrensen minskar.

Pelle Törnberg medverkar tillsammans med företagare som Jens Spendrup, Charlotte Bohman, Fredrika Gullfot och Susanne Timsjö från ABB i Ratios seminarium Teknik slår politik, den 4 oktober.

Tidigare nyheter