En klapp på axeln

Nyheter
Företagandets villkor, Integration, Snabbväxande företag, Snabbväxare

Snabbväxarna är viktiga jobbskapare och kan bryta utanförskapet. Det visar ny forskning som presenterades av Ratio på Småföretagsdagarna i Örebro. De snabbväxande företagen har inte tid eller råd att leta rätt kompetens, utan anställer i större utsträckning personer som varit arbetslösa, som är unga eller har invandrarbakgrund – personer som ofta har svårt att komma in på arbetsmarknaden.

Vid seminariet deltog Amir Kheirman, VD för Navii, årets gasellföretag i Västmanland. Navii har växt kraftigt och anställt vänner, vänners vänner och andra som funnits tillgängliga.

– Det är så man måste göra för att klara att växa som vi gör, säger Amir.

Att växa är en självklarhet. År 2008 hade Navii tre anställda, idag är de 22. Alldeles nyss tackade de av sin första pensionär. Snabba ryck.

Amir är dock kritisk till många av de regler som gör det svårt att växa.

– När man anställer fler vill man ha en klapp på axeln. Vad bra att företaget växer och skapar jobb, typ! Istället kommer ett besök från Arbetsmiljöverket som slår ner på en massa saker som kanske saknas.

– Istället kunde man få en motivationscheck, öronmärkta pengar som kan hjälpa till att utveckla företaget.

– Det vore bra om de kunde jobba litet på framkant också, skicka ett brev med information om vad man ska tänka på när man växer, vad som kommer att krävas framöver, säger Amir.

Vid seminariet medverkade även Annika Qarlsson, riksdagsledamot (C), och Mehmet Kaplan, riksdagsledamot (MP). De lovade ta med sig Amirs förslag till riksdagen.

Tidigare nyheter