Nationalekonomen Anna Thoursie knyts till Ratio

Nyheter

Arbetslivskriminalitet påverkar företagande och arbetsmarknad negativt. Men hur mycket och i vilken utsträckning? Det ska nationalekonomen Anna Thoursie undersöka när hon nu knyts till Ratio.

– Arbetslivskriminaliteten är en otroligt viktig fråga, inte minst för företagandet. Jag misstänker exempelvis att vi har en situation där många personer som vill vara entreprenörer låter bli att starta företag, särskilt i utsatta områden, dels för riskerna, dels för att försäkringspremierna är alldeles för höga. Det ska bli intressant att gräva vidare i detta och bringa klarhet i en fråga som vi vet alldeles för lite om i dagsläget.

Det säger Anna Thoursie som är fil dr i nationalekonomi och som nu knyts till Ratio för att skriva en rapport om arbetslivskriminalitet.

Arbetslivskriminalitet innebär handlingar, ofta systematiska, som bryter mot lagar om arbetsförhållanden, löner, skatter, avgifter och bidrag. Denna kriminalitet försvårar företagande och verkar konkurrenssnedvridande. När den är omfattande riskerar den att undergräva samhällsstrukturen. Brott mot arbetsmiljölagstiftningen, svartarbete, skattefusk, bluffakturor samt otillbörlig påverkan inför myndighetsbeslut och regelrätta hot är exempel på den arbetslivskriminalitet som förekommer.. Dock finns det i dagsläget en brist på strukturerad kunskap och studier om detta ämne, vilket gör det svårt att förstå arbetslivskriminalitetens omfattning och verkliga effekter.

Anna Thoursie är disputerad nationalekonom och affilierad forskare vid institutet för social forskning (SOFI) på Stockholms universitet. Hon kommer närmast från en tjänst som chefekonom på Ledarna. Hon knyts till Ratio som rapportförfattare där hon kommer att förlägga en del av sin arbetstid.

Tidigare nyheter