Aktuell Expert
Mark Hellsten: Så påverkar AI-kompetens din lön
Det är ett fastslaget problem att AI-utvecklingen hämmas av kompetensbrist. I Ratios senaste working paper undersöker därför Mark Hellsten hur denna brist återspeglas i lönerna för arbetstagare. Resultatet visar att individer som anställs för jobb som kräver AI-kompetens har en genomsnittlig lönepremie på 4–5 procent. Detta är avsevärt lägre än den premie som tidigare dokumenterats i en studie på den amerikanska arbetsmarknaden.
Hellsten påpekar emellertid att det är skillnad på att vara AI-utvecklare och AI-användare. Det är den förstnämnda gruppen som kan glädjas av extra klirr på lönekontot. Lönepremien drivs delvis på av att dessa utvecklare anställs inom höglönebranscher.
Att enbart vara duktig på redan utvecklade AI-modeller räcker således inte. Inte heller leder en övergång till en roll som kräver AI-kompetens till ytterligare löneökningar. Det tyder på avsaknad av lönekonkurrens om dessa anställda hos företagen.
Mark Hellsten menar att denna avsaknad kan ha flera orsaker.
– Potentiella förklaringar inkluderar ett tillräckligt utbud av AI-kompetenta arbetstagare eller att företag väljer alternativa metoder för AI-implementering, som outsourcing eller omskolning av befintliga anställda. Det är också möjligt att vissa företag inte anser att fördelarna med AI-implementering uppväger kostnaderna för att anställa AI-specialister och avstår därför från att rekrytera.
Hela studien, Returns to AI skills, går att hitta här.
Om forskaren:
Mark Hellsten är doktorand i nationalekonomi. Han tog sin masterexamen vid Örebro Universitet 2021. Därefter har han arbetat som analytiker på Lidls huvudkontor i Stockholm. Mark delar sin tid mellan Århus universitet och Ratio och forskar på den artificiella intelligensens påverkan på arbetsmarknaden.