Mycket mer för mindre – tillväxt och hållbarhet i Sverige
Mycket mer för mindre – tillväxt och hållbarhet i Sverige
Kan vi få det materiellt bättre utan att skada miljön? Går tillväxt att kombinera med minskade utsläpp och minskat resursutnyttjande?
Sedan 1990 har Sveriges befolkning ökat med drygt 1,6 miljoner och ekonomin nästan fördubblats. Hur har miljöskadliga utsläpp och användandet av naturresurser i landet förändrats under den tiden?
Faktum är att många har minskat. Koldioxidutsläppen med 27 procent, i relation till BNP har de sjunkit nästan 60 procent. Minskat har även utsläpp av bly, svaveldioxid, nickel och flera andra miljöfarliga ämnen. Det visar den nya studien ”Mycket mer för mindre – tillväxt och hållbarhet i Sverige” skriven av Jonas Grafström, Christian Sandström och Axel Wieslander.
Vilka lärdomar går att dra från de senaste decenniernas utveckling? Vad kan beslutsfattare inom politiken och näringslivet göra för att skapa hållbar ekonomisk tillväxt?
Välkomna till den digitala lanseringen av studien måndagen den 18 maj! Utöver rapportförfattarna medverkar Maria Wetterstrand, VD för Miltton Purpose, hållbarhetskonsult och samhällsdebattör, tidigare språkrör för Miljöpartiet, med en kommentar.
Genom att registrera dig får du påminnelse och länk till webbinariet innan start. Du får också information om eventuella ändringar och uppdateringar.
Inspirationen för denna Ratio-rapport kommer från dels boken More for less skriven av MIT-forskaren Andrew McAfee (2019), dels essän ”The Return of Nature: How Technology Liberates the Environment” av Jesse Ausubel (2015). Dessa visade att den amerikanska ekonomin håller på att dematerialiseras. Med dematerialisering menas att mindre naturresurser används för samma konsumtion (jmf t.ex. Weber & Sciubba, 2019).