Ratioakademien: Rättvis ojämlikhet i det öppna samhället
Rättvis ojämlikhet_ratioakademien
Ladda nerSammanfattning
Alla vill ha ett rättvist samhälle. Men vad är rättvisa och hur kan den uppnås? Frågan är långt ifrån okomplicerad, men svaret är avgörande för ett bättre fungerande samhällskontrakt. I Rättvis ojämlikhet i det öppna samhället analyseras olika rättvisebegrepp, deras förutsättningar, konsekvenser och empiriska utmaningar. I ett öppet samhälle är inkomstskillnader oundvikliga och i många fall något positivt och rättvist. Jämlikhet är inte detsamma som rättvisa. Ett rättvisare Sverige och rättvis ojämlikhet åstadkoms genom social rörlighet, en stärkt rättsstat, förbättrad utbildning och sänkta inkomstskatter, ett möjligheternas land.
Ratioakademin (2020). Rättvis ojämlikhet i det öppna samhället. Stockholm: Ratio.
Ett rättvist samhälle anses nog av de flesta vara eftersträvansvärt. Men vad är rättvisa och hur kan den uppnås? Här går uppfattningarna starkt isär, mellan individer, länder, religioner och ideologier, men också mellan olika filosofer och samhällsvetare. Syftet med denna korta skrift är att försöka bringa lite reda i och bredda rättvisediskussionen, med ett särskilt fokus på möjligheterna att åstadkomma rättvisa i ett öppet samhälle.
Om Ratioakademien
Ratioakademien är en fristående sammanslutning av företagsledare. Den startade hösten 2015 och består av företagare och företagsledare från ett brett spektrum av branscher med erfarenheter från stora och små, noterade och onoterade, unga och mogna företag från hela Sverige.
Akademien utgör ett kvalificerat forum där formativa samtal förs om hur företagandets villkor ska kunna utvecklas och förbättras, utifrån ett marknadsekonomiskt tillväxtperspektiv. Akademien står fri från organiserade intressen. Läs mer här.