Strukturreformer i hälso- och sjukvården
Strukturreformer i hälso- och sjukvården
Ladda nerSammanfattning
Hur hälso- och sjukvården styrs och organiseras är av största vikt för patienter och medborgare, eftersom det påverkar vilken slags vård som erbjuds. I förhållande till andra länder visar svensk hälso- och sjukvård generellt sett goda medicinska resultat till måttliga kostnader. Men utmaningar såsom förändrad demografi, krav på kostnadskontroll och vissa omotiverade regionala skillnader i tillgänglighet och behandlingsresultat väcker frågor om behovet av nya sätt att styra och organisera hälso- och sjukvården.
Mattias Lundbäck är medförfattare till denna rapport där Vårdanalys låtit analyserat hur några europeiska länder har genomfört stora förändringar av sättet att styra och organisera sjukvården, så kallade strukturreformer. De aktuella reformerna är kommunalreformen i Danmark, sjukhusreformen i Norge, Labours reformer under slutet av 1990- och början av 2000-talet i England och sjukvårdsförsäkringsreformen i Nederländerna år 2006. Syftet med analysen är att belysa dessa länders erfarenheter av att genomföra reformerna och vilka effekter reformerna har lett till. Vårdanalys förhoppning är att denna internationella utblick ska kunna ligga till grund för den fortsatta och viktiga diskussionen om hur sjukvården i Sverige ska styras och organiseras.
Lundbäck, M. (2014). Strukturreformer i hälso- och sjukvården – erfarenheter från Danmark, Norge, England och Nederländerna. Vårdanalys 2014:8.