Socialpolitik – varför, hur och till vilken nytta?
Sammanfattning
Socialpolitiken är ständigt ifrågasatt. Är insatserna för generösa och kostnaderna för stora? Vilka sociala problem ska politiken motverka? Sker det på ett effektivt sätt eller motverkas individens försörjningsansvar?
I Socialpolitik behandlas politiken ur ett historiskt och internationellt perspektiv. En central fråga är hur socialpolitiken påverkar och påverkas av den ekonomiska utvecklingen. Relationerna på arbetsmarknaden framstår som helt avgörande för socialpolitikens inriktning och effektivitet. Det handlar då både om de resurser som står till politikens förfogande och de sociala risker som ska motverkas.
Bokens historiska översikt landar i en diskussion om socialpolitikens roll i ett postindustriellt samhälle. Tilltron till möjligheterna att garantera medborgarnas trygghet via ständigt växande offentliga insatser har minskat. Socialpolitikens innehåll och former förändras också genom konkurrensutsättning av offentliga verksamheter och ökade självrisker i socialförsäkringarna. Kollektivavtalade trygghetsförsäkringar får en allt större betydelse. Innebär detta att det som efter andra världskriget uppfattades som det moderna välfärdsprojektet nu ter sig omodernt? Kommer arbetsmarknadsorganisationerna att få ännu större betydelse för medborgares sociala trygghet framöver? Hur påverkas välfärdsstaten av hög arbetslöshet och snabbt växande inkomstskillnader?
Olofsson, J. & Lindberg, H. (2011). Socialpolitik – varför, hur och till vilken nytta? (Uppl. 3) Stockholm: SNS Förslag.