Sök

Krångligt och kostsamt? Kollektivavtalens decentralisering och flexibilitet

SeminariumÖppna seminarier
Krångligt och kostsamt? Kollektivavtalens decentralisering och flexibilitet
Anmälan
Webbinarium - Krångligt och kostsamt? Kollektivavtalens decentralisering och flexibilitetWebbinarium - Krångligt och kostsamt? Kollektivavtalens decentralisering och flexibilitet

Närmare 85 procent av de anställda i privat sektor täcks av kollektivavtal. Samtidigt upplever många företagare att avtalen är krångliga och kostsamma, särskilt skeptiska är de utan kollektivavtal. Men kollektivavtalens regleringar och hur de skiljer sig åt mellan olika branscher, har länge varit relativt ostuderat.

Den 24 mars presenteras studien ”Kollektivavtalens decentralisering och flexibilitet” under ett öppet, digitalt seminarium. I denna rapport gör Lotta Stern, professor i sociologi och vd Ratio, och Martin Björklund, statsvetare och forskningsassistent, en systematisk genomgång av 50 kollektivavtals reglering av arbetstid. De visar tydliga skillnader i kollektivavtalens centraliseringsgrad.

Vad tycker parterna själva om kollektivavtalens decentralisering och flexibilitet? Vad vill man ha? Det kommer att diskuteras av Anna Steen, förhandlingschef Akavia, och Carin Stoeckmann, vd Byggmästar’n i Skåne och ordförande Byggföretagen, Henrik Birath, trafik- och personalchef Strömma AB, och Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare, IF Metall.

Datum: Torsdagen den 24 mars
Tid: 11.00-12.00
Plats: Digitalt över Zoom

Var god observera att anmälan krävs för deltagande. I anslutning till seminariet kommer du som är anmäld att få en länk för att logga in.

Kommande evenemang

Ratio är ett fristående forskningsinstitut som forskar om hur företagandets villkor kan utvecklas och förbättras.

Sveavägen 59 4trp

Box 3203

103 64 Stockholm

Bankgiro: 512-6578