Forskning eller familj – hur påverkas den vetenskapliga produktiviteten av att bli förälder?
Sammanfattning
En framgångsrik forskarkarriär bygger inte sällan på att en snöbollseffekt uppstår kring forskningen som bedrivs tidigt i karriären, det vill säga under den tid då de flesta väljer att skaffa barn. En produktiv start på karriären påverkar antalet publicerade verk och en forskares citeringsgrad och därmed också chanserna att locka till sig externa forskningsmedel som kan finansiera den fortsatta forskningen.
Påverkas manliga och kvinnliga forskares karriärmöjligheter olika av att få barn? Olof Ejermo, professor i ekonomisk historia vid Lunds universitet, undersöker i den här rapporten hur det första barnet påverkar vetenskaplig produktivitet, löneutveckling samt kvinnors respektive mäns utträde ur akademin. Rapporten landar i rekommendationer för hur förutsättningarna för forskare att komma tillbaka till arbetet efter föräldraledigheten kan förbättras.
Ejermo, O. (2024), Forskning eller familj – hur påverkas den vetenskapliga produktiviteten av att bli förälder?, SNS Studieförbundet Näringsliv och Samhälle / Center for Business and Policy Studies, Stockholm.